Afișarea sistemului de fișiere într-un mod mai plăcut cu lfs

ThinkRoot99

Pe GNU/Linux, uneori trebuie să lucrați cu hard-uri și/sau partiții direct din linia de comandă. Adesea, doriți să efectuați acțiuni asupra sistemelor de fișier, dar faceți acest lucru specificând partițiile în care sunt stocate.

Există multe instrumente disponibile pentru a găsi lista sistemelor de fișiere disponibile în GNU/Linux, dintre care cel mai frecvent instrument este df.

Din păcate, pe sistemele cu multe hard-uri, partiții și unităti USB, poate fi dificil să indentifici numele dispozitivului atribuit fiecărui dintre ele. Și aici lfs apare pe scenă.

Comanda lfs este folosită pentru a arăta cantitatea de spațiu liber disponibilă pe hard și alte sisteme asemănătoare Unix și pentru a înțelege sistemele de fișiere care au fost montate. Toate acestea sunt prezente într-o formă tabelară clară și frumoasă.

Utilizarea comenzii lfs este mai mult decât ușoară. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți lfs în terminal.

$ lfs
lfs

În mod implicit, lfs listează numai sistemele de fișiere susținute de dispozitive bloc care arată ca hard-uri reale. Pe celelalte le puteți vedea cu idicatorul -a.

$ lfs -a
lfs -a

După cum puteți vedea, majoritatea informațiilor oferite de lfs sunt deja frunizate de df. Cu toate acestea, există câteva îmbunătățiri care merită menționate.

Pentru mai multe informații, puteți consulta site-ul proiectului.

Cum se instalează

Puteți descărca pachetul precompilat de pe pagina de GitHub.

$ wget https://github.com/Canop/lfs/releases/download/v2.0.1/lfs_2.0.1.zip

Dezarhivați fișierul zip folosind următoarea comandă:

$ unzip lfs_2.0.1.zip

În continuare, va trebui să vă asigurați că shell-ul poate găsi fișierul executabil al comenzii lfs. O soluție ușoară este să copiați fișierul la /usr/local/bin și să îl setați executabil – acest lucru se face cu contul de administrators sau puteți folosi comenzile următoare:

$ sudo mv build/x86_64-linux/lfs /usr/local/bin/
$ sudo chmod +x /usr/local/bin/lfs

În afară de Arch Linux, lfs se poate instala așă cum am explicat mai sus. În Arch lfs se poate instala folosind comanda:

$ sudo pacman -S lfs

Acum lfs ar trebuie să fie instalat pe sistemul vostru.