Alexe-Cristian Moldovan

Acasă Depanare software Testimoniale
donatie
logo

Socializare

Diverse

Contact

Am onoarea să vă salut

Ce este Linux?

Linux

Pe scurt „Linux” este un sistem de operare alternativ/înlocuitor pentru Windows și/sau macOS care în majoritatea cazurilor este cunoscut ca un sistem foarte greu de folosit, dedicat server-lor și administratorilor.

.Povestea lungă este un pic mai complicată decât pare dar ușor de înțeles dacă ești un pic atent 🙂

În teorie „Linux” este un sistem de operare, dar în practică este nucleul sistemului de operare sau kernel cum este numit în engleză. Numele acestui nucleu/kernel a devenit popular ca un sistem de operare pentru că este ușor de pronunțat, ușor de ținut minte și a avut o reclamă mult mai mare decât numele original, care este GNU/Linux.

Nucleul Linux a fost creat de Linus Torvalds în 1991, care între timp a fost îmbunătățit cu ajutorul programatorilor voluntari din întreaga lume. Acest nucleu a fost lansat sub licența GNU GPL, care este o licență liberă și codul sursă este gratuit și liber, oricine se pricepe îl poate folosi și modifica atât timp cât respectă licența GPL.

Nucleul a fost dezvoltat la început pentru microprocesorul Intel 386 dar acum suportă o mare gamă de microprocesoare și arhitecturi. Este folosit atât pe calculatoare și supercomputere cât și pe sisteme încapsulate ca telefoanele mobile sau bancomate.

Pentru mai multe informații:

Copyleft © 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 - Temă de Alexe-Cristian Moldovan

Textul și imaginile din pagină sunt libere (CC BY-SA). Codul sursă al paginii sunt libere (GNU AGPL).
Oricine este liber să folosească, să copieze, să modifice și să (re)distribuie această lucrare în condițiile licențelor de mai sus.